pátek, listopadu 08, 2019

Boření mýtů ... a význam vzdělá(vá)ní / Myth-busting ... and the importance of education





Dříve než se plně vrhnu do svých budoucích aktivit, chci se vyjádřit k problematičnosti posuzování osob a situací pouze na základě vlastních zkušeností. Krom toho, že každý v životě procházíme různými vývojovými stádii, lišíme se i původem a možnostmi v jednotlivých fázích našeho života. Proto považuji za absurdní a zkratkovité člověka zařazovat do určité skupiny po prvním setkání. Všichni jsme totiž od narození ovlivňováni prostředím v rodině, školce, škole ... kdy se nám v mozku vytváří asociace, v pozdějším životě fungující jako filtry prožívání přítomného okamžiku. Tyto filtry jsou obvykle obtížně vysvětlitelné jiným, kteří bylo od narozeni ovlivňováni prostředím v jiné rodině, školce, škole ... či politickým systémem v dané zemi.



Before I get fully into my future activities, I want to comment on the difficulty of assessing people and situations based only on the assessor's own experience. As we go through different stages of development in our lives, we also differ in our origins and possibilities at different stages of our lives. Therefore, I find it absurd and abbreviated to classify a person after a first meeting. We are all influenced by the environment in our family, kindergarten, school ... when our brain forms associations, later in life functioning as a filter for present experiences.
Image result for vyvojová stadiaThese filters are usually difficult to explain to others who have been influenced since birth by the environment in another family, kindergarten, school ... or political system in the country.


Podle kognitivních neurovědců si jsme vědomi pouze asi 5 procent naší kognitivní aktivity, takže většina našich rozhodnutí, akcí, emocí a chování závisí na 95 procentech mozkové aktivity, která přesahuje naše vědomé vědomí
Vzrušující, že? Nejsme to my, ale naše podvědomí, co šlape na brzdu a my až za zatáčkou zjistíme proč.

According to cognitive neuroscientists, we are conscious of only about 5 percent of our cognitive activity, so most of our decisions, actions, emotions, and behavior depends on the 95 percent of brain activity that goes beyond our conscious awareness.
Exciting, isn't it? It is not us, but our subconscious self stepping on the brake and why we realize behind the curve.


A to je hlavním důvodem, proč mě zajímá výzkum mozku, přednášky o výuce přátelské mozku od Very F. Birkenbihl (německy) nebo různá představení a rozhovory s Derrenem Brownem.
Možná některé doporučím, až si je poslechnu a porozumím jim ;-)

And it is why I'm intrigued by the research of the brain, talks about brain-friendly teaching by Vera F.Birkenbihl (in German) or various Derren Brown's shows and interviews.
I may recommend some once I've listened to them and understood them ;-)

Žádné komentáře: