čtvrtek, června 10, 2021

Zatmění slunce

Dnes jsem dostala informaci o zatmění slunce. Na pozorování bylo pozdě, ale vzpomněla jsem si, že tento jev byl za totáče (tedy totalitního režimu v Československu) použit v pojednání o ztrátě informací a rozhodla jsem se ji připomenout.

Ztráta informací (příklad pro začínajícího kybernetika)

Ztráta informací je jev, který se často vyskytuje v kybernetické praxi i v životě a lze osvětlit na následujícím příkladu:

Instrukce ředitele náměstkovi:

Zítra v 9 hodin nastane úplné zatmění slunce, tedy něco, co se každý den nevidí. Při pozorování tohoto řídkého jevu, který v našich krajinách nastává jednou až dvakrát za 100 let, podám sám příslušný výklad. Pracovníci ať se shromáždí na nádvoří, nebude to nic slavnostního, tak každý v pracovním oděvu. Chtějí-li zaměstnanci zatmění slunce pozorovat, mohou tak učinit skrz sklíčko začazení nad plamenem svíčky. Pozorovat slunce přímo není radno, lidé se slabším zrakem by totiž mohli oslepnout. Bude-li zataženo či pršet, nebude možno pozorování provádět a v tom případě se sejdeme v jídelně, kde podám náhradní výklad.

Informace náměstka vedoucímu odboru:

Na pokyn ředitele bude zítra v 9 hodin zatmění slunce. K tomuto vzácnému zjevu pronese ředitel slavnostní projev. Je třeba uklidit dvůr od nepořádku. Slunce bude možno pozorovat jen začazeným sklem. Bude-li pršet, nebude možné provádět pozorování v pracovním oděvu na dvoře. V tom případě se provede zatmění slunce v jídelně, tedy něco, co se každý den nevidí.

Informace vedoucího odboru vedoucímu oddělení:

Ředitel vydal příkaz ke zmizení slunce a to zítra v 9 hodin. Všichni se dostaví na slavnost na dvoře, ale v pracovním oděvu. Po dvoře se nesmí potloukat žádný zjev s dlouhými vlasy, podnapilí a pod. Zvláštní skupina uklidí dvůr, na kterém nesmí být nepořádek a zvláště umazané zbytky rozbitého skla. Ředitel dá pokyn k tomu, má-li pršet v jídelně, což se každý den nevidí.

Instrukce vedoucího oddělení skupinářům:

Bude-li zítra v jídelně pršet, tedy něco, co se každý den nevidí, zmizí zítra v 9 hodin ředitel v montérkách. Nádvorní skupina uklidí za tím účelem dvůr, zvláště máničky a opilce.

Instrukce skupináře pracovníkům:

Zítra v 9 hodin zmizí náš ředitel. Škoda, že se to nevidí každý den. Nikdo se při tom nesmí ožrat!

Žádné komentáře: