sobota, května 01, 2010

Univerzita vědy a techniky krále Abdullaha

Mohla bych tu nechat jen odkaz na stránky KAUSTu, abyste se jimi sami pročetli, cítím však potřebu podělit se o něco prvních dojmů, které jsou - věřte nebo ne - vcelku pozitivní.

Univerzita byla oficiálně otevřena za přítomnosti krále Abdullaha v září 2009 (viz. záznam Al Jazeery na YouTube) a přestože se v areálu stále pilně buduje, nebrání to běžnému každodennímu životu (většina stavebních prací se odehrává za plotem).

Kromě universitních budov areál obsahuje domy pro profesory, vědce a studenty, školy (od mateřských po střední školy do 18ti let), obchodní centra (obchody s jídlem a základními každodenními potřebami, ale i jídelna a několik restaurací) a jiné služby (včetně pravidelných autobusových linek v rámci areálu a do obchodních center v okolí), v neposlední řadě a rekreační vybavení (zvláště si užívám dobře vybavené sportovní centrum a knihovny). Jelikož je areál na pobřeží Rudého moře, má i vlastní pláž, kam byl dovezen bílý písek přímo ze Španělska, a přístav. Jak vidíte, areál je dost dobře připraven pro 'život v bublině' :)

Jak už je obvyklé, na nově vznikajících místech se občas vyskytne nějaký ten problémek - tuhle jsem například vařila a poklice mi začaly dávat rány (možná se mi snažily sdělit ať nevařím :)), takže Martin zavolal údržbáře. Přijeli téměř vzápětí, zjistili, že sporák nebyl uzemněn a závadu odstranili.

KAUST má i vlastní Museum vědy a technologie v Islamu, které poutavým způsobem přibližuje přínos Muslimských vědců v období Zlatého věku Islámu (7.-17.století). Jen přečtení a poslech všech materiálů by mi zabralo několik týdnů, fascinující jsou modely různých pump, časových strojků či větracího systému budov.

Nezapomenutelným (a nepřehlédnutelným) bodem areálu je mešita. Její modrozlatá kopule a věže minaretu jsou viditelné odevšad a 5krát za den se z ní areálem rozléhá výzva k modlitbám.

Žádné komentáře: