středa, dubna 21, 2010

Život v universitním areálu

Tak jsme tady, asi tak týden poté co jsem dorazila do Saudské Arábie.

Máme tu pronajatý domek (popis viz Martinův blog) v universitním areálu, přímo proti sportovnímu centru. Toto umístění je velice prospěšné neb využíváme poskytovaného vybavení poměrně dost (rozličná ranní cvičení při hudbě, bazén, kuželky, squash, posilovací zařízení ... pro mne, vyrostlou na žíněnkách, je to nebe na zemi :)).

Po vstupu do domu si chvíli připadáte jako v menší nádražní hale - prostor, vysoké stropy, světlé dlaždice ... máme tak zajištěná stání pro kola. Taky pračka, sušička a lednice by se lépe hodily rodině s pěti a více členy, pro nás dva je to trochu přepych, stejně jako několik velkých koupelen a záchodů (což jsem si kdysi přála neb po ránu není koupelen nikdy dost :)).
Nahoru chodíme po schodišti s 24 schody, takže i doma máme trochu toho cvičení neb počítač je nahoře (i když mě občas napadne, jestli se například bez toho pití ještě chvíli neobejdu :)).
V domě je i několik klimatizačních systémů, poměrně hlučných, takže je nepoužíváme stále ... a možná tomu nebudete věřit, ale tuhle mi doma bylo chladno.

Život v areálu se podobá našim předchozím štacím - společenství lidí shromážděných za určitým účelem (zde práce pro universitu) s různými možnostmi zapojit se do života mimo areál.
Prostředí zde pro mě neočekávaně spojuje místa, kde jsme dosud žili:
  • práce je unikátní (pro zavádějící se universitu, která bude poskytovat vzdělání ve vědě a technice zájemcům z celého světa s cílem podpořit spolupráci ve světe - podobně jako tomu bylo v EBI (European Bioinformatics Institute) a v IRRI (International Rice Research Institute))
  • areál je vybaven tím základním, co pracující člověk potřebuje - dobrou jídelnou a zázemím k rekreaci - jako tomu bylo v genetickém areálu (Genome Campus - EBI)
  • "život v bublině" je tu - snad díky podnebí - podobný Filipínám, kde byl Martin do prosince. Nějak nejsme zvyklí na trvale vysoké teploty.
  • a je tu dokonce i hodně Filipínců, kteří tu pracují jako pomocníci v domácnostech, zahradníci, ve sportovním centru ... a je příjemné zas slyšet jejich typické "Mo'nin' Mam"

Universita otevřela své brány vloni v září a základní část areálu už je hotová (tedy universitní budovy s přednáškovými sály, laboratořemi, učebnami), stále však probíhají různé dodělávky v domech pro zaměstnance i výstavba domů nových. Stavby jsou od obývaného prostoru odděleny plotem, takže je možné například sledovat romantický západ slunce přes ostnatý drát. ... konečně nikdo není dokonalý, že? :)

Žádné komentáře: